Czy warto otworzyć własną kawiarnię w małym miasteczku?

W niewielkich miasteczkach często brakuje klimatycznych miejsc, w których można się spotkać przy kawie czy drinku. Może zatem warto pomyśleć o otwarciu własnej kawiarni, do której z chęcią zaglądaliby zarówno młodzi ludzie, jak też mamy z dziećmi oraz starsze osoby? Oto kilka wskazówek.
Czy mieszkańcy potrzebują kawiarni?
Na początku przyda się gruntowne rozeznanie rynku i określenie potrzeb lokalnej społeczności. Dowiedz się, gdzie najchętniej spotykają się zarówno młodsi, jak i starsi mieszkańcy i czy w pełni spełnia to ich oczekiwania. Możesz również przeprowadzić krótką ankietę w takich miejscach, jak np. przychodnia, sklep spożywczy lub urząd – najlepiej w formie ustnej, czyli po prostu pytając przychodzących tam interesantów, czy chętnie odwiedzaliby kawiarnię, gdyby powstała w ich mieście oraz jaki zakres cenowy wydaje im się rozsądny, na ich kieszeń. Na próbę możesz także zorganizować tymczasową kawiarnię, np. w formie stoiska ze świeżo parzoną kawą na miejskim kiermaszu czy festynie, aby sprawdzić, czy ten pomysł ma szansę spotkać się z większym zainteresowaniem.
Nietuzinkowy pomysł
W każdym biznesie liczy się przede wszystkim dobry pomysł. Dlatego warto ułożyć sobie konkretną, bardzo precyzyjną wizję tego, jak twoja kawiarnia ma wyglądać. Zdecydowanie powinno to być miejsce z miłą, przyjazną atmosferą, która będzie przyciągało jak magnes nawet najbardziej zagorzałych domatorów i skłaniała do spędzania długich chwil na piciu kawy czy herbaty oraz pogaduchach ze znajomymi. Możesz zainspirować się wystrojem wnętrz kawiarni z różnych strona świata, np. przeglądając pinterest czy instagram lub osobiście odwiedzając wybrane miejsca. Może to być również kawiarnia z charakterystycznym motywem przewodnim, jak np. książki do poczytania przy kawie, muzyka (organizacja recitali w wybrane dni), malarstwo, film czy podróże.
Przyciągaj aromatem kawy
Podstawą dobrej kawiarni jest oczywiście wysokogatunkowa kawa, parzona w profesjonalny sposób. Warto zaopatrzyć się w cenne ziarna pochodzące z najlepszych plantacji, np. w Brazylii, Kolumbii, Etiopii czy Indonezji. Niezbędni będą również wykwalifikowani bariści, którzy potrafią przyrządzać kawę na rozmaite sposoby. Oprócz kawy w menu powinien znaleźć się duży wybór herbat (zielone, czarne, czerwone itp.). Możesz również włączyć do oferty koktajle oraz drinki bezalkoholowe i alkoholowe. Do kawy czy herbaty dobrze jest także przekąsić coś smakowitego, więc nie zapomnij o ciastach, muf finkach czy tartaletkach i innych słodkościach. Najlepiej, jeśli będą one wypiekane na miejscu lub w pobliskiej piekarni czy cukierni – zapach świeżo upieczonego ciasta również ma moc przyciągania klientów.
Jakie pozwolenia trzeba uzyskać?
Prowadzenie własnego biznesu to również szereg formalności, których nie sposób uniknąć. Na początku czeka cię rejestracja w CEIDG, ZUS i urzędzie skarbowym. Potrzebne będzie także zezwolenie od Sanepidu. Jeżeli zamierzasz serwować napoje alkoholowe, warto już na etapie pisania biznesplanu zapytać o ofertę w dobrej hurtowni (np. http://alkohole.eurocash.pl/) i złożyć wniosek o koncesję co najmniej 30 dni przed planowanym otwarciem kawiarni.