Do czego wykorzystać susz warzywny?

Moda na zdrowe jedzenie przypomniała wielu konsumentom, że w ich diecie jest zbyt mało owoców i warzyw. Oczywiście można sięgać po warzywa dostępne w sklepach, jednak spora ich część to produkty sezonowe, które poza określonymi porami roku są albo niedostępne, albo drogie. Alternatywą dla nich mogą być mrożonki albo susz warzywny.
Sposób na wzbogacenie smaku dań
Niektóre warzywa konsumenci mrożą, jednak pojemność każdego zamrażalnika jest mocno ograniczona, a przechowywanie warzyw mrożonych bywa uciążliwe. Jednak mrożenie to niejedyny sposób, aby zapewnić sobie dostęp do bogatych w witaminy i mikroelementy warzyw.
Suszone warzywa, które są dostępne w wygodnych do użycia porcjach, zamykanych najczęściej w torbach foliowych, można stosować do każdego dania. Warzyw nie trzeba jednak moczyć przed gotowaniem, bowiem dzięki temu, że dodaje się je na etapie gotowania bulionów czy sosów, same dania zyskują dodatkowe nuty aromatyczne i smakowe.
Łatwiejsze przechowywanie
Przechowywanie niektórych warzyw, w tym m.in. warzyw okopowych, jest trudne ze względu na ich wielkość czy na bardzo ograniczone możliwości konsumentów, którzy mogą nie dysponować odpowiednią przestrzenią, w której można przechowywać marchew, pietruszkę czy buraki.
Susz warzywny jest dostosowany do potrzeb osób gotujących. Warzywa są suszone, jednak nie są pozbawione składników odżywczych. Ważne jest również to, że są one dostępne zarówno w plasterkach czy suszonych cząstkach, jak i w postaci drobnych wiórków, nadające się do doprawiania zup i sosów.
Pełnowartościowy susz warzywny
Suszenie warzyw metodami przemysłowymi pozwala na zatrzymanie w nich wszystkich składników odżywczych. Proces ten oparty jest na szybkim pozbywaniu się wody w wysokich temperaturach, jednak warzywa zachowują swój kolor oraz pozbawiane są wody, dzięki czemu można je dłużej przechowywać.
Osiągnięcie takiego efektu metodami domowymi nie jest możliwe, choć niektóre panie domu podejmują się suszenia np. ziół czy grzybów. W polskich domach nie ma natomiast tradycji suszenia włoszczyzny, którą jako susz warzywny można dosypywać do zup czy wzbogacać nim sosy i dania mięsne.
Warzywa suszone są dostępne zarówno jako mieszanki warzyw, np. wspomniane już mieszanki warzyw do zup, jak i jako pojedyncze warzywa, które suszy się w postaci kostki warzywnej, gotowej do dalszej obróbki.
Artykuł powstał we współpracy ze Spółką suszarniczą Ogrodnik S.A.