Kameralne wesele – jak je zorganizować?

Coraz więcej młodych osób odchodzi od tradycji urządzania wystawnych u hucznych wesel dla minimum setki gości. Takie przyjęcia pochłaniają czas, pieniądze i energię – to jedne z najczęściej podawanych argumentów przeciw takim imprezom. Jest w tym wiele pracy: organizując jednodniowe wesele dla setki gości musimy same przygotowania rozpocząć przynajmniej 3-4 miesiące wcześniej. Zazwyczaj jeszcze wcześniej musimy szukać odpowiedniej sali weselnej w okolicy! Nic więc dziwnego, że młodzi ludzie wybierają alternatywę – kameralne wesele wyłącznie dla najbliższych. Co warto wiedzieć o takich przyjęciach?
Kameralne wesela organizowane są zazwyczaj dla 20-25 osób. Aby móc ugościć taką grupę nie ma potrzeby wynajmowania wielkich sal balowych – wystarczy kameralna salka w restauracji czy po prostu wydzielona część sali, zasłonięta baldachimami. Znalezienie terminu na taką imprezę nie jest trudne, gdyż wiele przyszłych małżonków organizuje ślub i uroczystość np. w piątek czy niedzielę. Zazwyczaj również data inna niż sobota wiąże się z niższymi kosztami. Najczęściej pary młode decydują się na eleganckie przyjęcie w restauracjach hotelowych.
Data, godzina, ilość gości
Rezerwując termin w hotelu dla pary młodej i ich gości konieczne jest ustalenie kilku istotnych detali. Poza datą ważna jest godzina rozpoczęcia i zakończenia przyjęcia, ilość gości (w tym również dzieci). Podczas rozmowy z managerem sali wybierzmy konkretne ustawienie sali. Ważne jest oczywiście menu – zazwyczaj kameralne przyjęcie trwa kilka godzin. W tym czasie musi zostać podany słodki poczęstunek, kawa, obiad, zimna płyta. Na stole muszą być stale obecne chłodne napoje, ciasteczka, owoce. Podczas przyjęcia nie musimy przejmować się czystością na stołach – zadba o to profesjonalna obsługa restauracji.
O organizacji kameralnego wesela czytaj więcej na hotellord.pl.