Organizacja niewielkiego przyjęcia weselnego dla bliskich

Do lamusa odchodzą wystawne wesela, na których bawią się dziesiątki gości. Obecnie młodzi Polacy, pragnący wstąpić w związek małżeński, cenią możliwość oszczędzenia pieniędzy na przyszłe życie, jak również skromne przyjęcia, bez pompy i niepotrzebnego zadęcia. Z pewnością takie kameralne wesele okaże się strzałem w dziesiątkę. Co warto wiedzieć o jego organizacji?
Kameralne wesela uwzględniają zazwyczaj ok. 20 osób, w tym parę młodą. Do ich organizacji nie potrzebujemy wielkich sal oraz dużej ilości obsługi restauracji – już samo to znacząco zmniejsza koszty organizacji. Szukając idealnego miejsca na wesele znajdziemy wiele interesujących restauracji i hoteli posiadających niewielkie, kameralne sale. Są one przeznaczone na ok. 30 osób, dlatego też z pewnością będziemy się w nich czuli komfortowo i wygodnie.
Co na stole?
Podczas ustalania detali samego przyjęcia przede wszystkim musimy ustalić datę oraz godziny przyjęcia. Młode pary zazwyczaj życzą sobie, aby przyjęcie nie trwało dłużej niż kilka godzin – jest to zazwyczaj przedział czasowy od 14.00 do 18.00 lub 20.00. W tym czasie podawane są liczne dania gorące, desery, napoje, a na stołach znajdziemy zimną płytę oraz owoce, przekąski, słodycze. Tak zastawiony stół z pewnością pozwoli na zapełnienie żołądków i rozpieszczenie podniebienia gości. Przed przyjęciem musimy jednak zadecydować o menu oraz uwzględnić dania wegetariańskie, jeśli spodziewamy się na przyjęciu wegetarian. Pamiętajmy też o przysmakach dla dzieci.
Co z obsługą?
Nowożeńcy nie muszą martwić się o obsługę podczas przyjęcia – dekorowaniem stołu, nakryciem oraz podawaniem talerzy zajmie się profesjonalna obsługa restauracji. Osoby te są odpowiedzialne również za utrzymanie porządku na stołach i zbieranie pustych talerzy.
Czytaj więcej o organizacji wesel w hotelach na stronie jachranka.pl.