Zdrowie zaklęte w suszonych warzywach

Wraz ze wzrostem świadomości społecznej związanej ze zdrowym trybem życia, wzrasta też wiedza na temat właściwego odżywiania się. Z tego powodu konsumenci coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne, w szczególności warzywa i owoce. Na szczególną uwagę zasługują te pierwsze jako największe źródło witamin i minerałów.
Susz warzywny alternatywą dla świeżych produktów
Warzywa bardzo często używane są do sałatek oraz sosów, jednak zazwyczaj można je znaleźć w zupie. Spośród produktów, które pomagają w nadaniu potrawie smaku szczególną uwagę kupujących przykuwają przyprawy oraz buliony w proszku. Jednak zazwyczaj zawierają one niezdrowe dla organizmu człowieka związku chemiczne w postaci różnorodnych ulepszaczy. Najlepiej jest skorzystać z gotowych mieszanek zawierających jedynie warzywa i przyprawy, bez dodatku soli. Jednym z rozwiązań jest używanie w kuchni suszu warzywnego. Okazuje się, że wbrew obiegowej opinii, suszone warzywa są o wiele zdrowsze od tych ze słoików lub mrożonych. Dzieje się tak, ponieważ w procesie suszenia nie wytrącają się witaminy i minerały, inaczej niż podczas obróbki termicznej.
Mieszanki warzywne do zup i sosów
Coraz bardziej popularny susz warzywny można podzielić na dwa rodzaje. Pierwszy z nich to jeden rodzaj pokrojonych i ususzonych warzyw np. marchewka, seler, natomiast drugi to mieszanka różnych rodzajów warzyw, a nawet przypraw. Zdarza się, że kompozycja smakowa jest dedykowana konkretnej zupie lub potrawie. Poza wspominanymi wyżej warzywami w mieszance mogą znajdować się pietruszka, cebula, por czy też natka. Zestawy warzyw są różne, zazwyczaj zawierają warzywa wchodzące w skład włoszczyzny. Często dodawany jest do nich suszony lubczyk, niezastąpiona przyprawa używana do rosołu oraz wszelkiego rodzaju sosów.
Łatwe przechowywanie suszonych warzyw
Susz warzywny, poza tym, że zawiera w sobie różnorodne aromaty i witaminy, ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę, a mianowicie sposób przechowywania. Ususzone warzywa znacznie zmniejszają swoją objętość oraz nie zawierają wody, dlatego mogą być przechowywane w szafce z przyprawami. Nie muszą mieć specjalnych warunków, nie utleniają się, nie tracą smaku, zamykane są zazwyczaj w wygodnych, foliowych torebkach.
Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.